Privacy Policy of KHIND Malaysia

Policy Brief and Purpose

This privacy policy (“Privacy Policy”) is issued by Khind Marketing (M) Sdn. Bhd. (“KHIND Malaysia”, “we”, “us”, “our”, “ours”) sets out how KHIND Malaysia uses and protects any information that you give us when you visit, access and/or use our websites (in both web and mobile versions), our mobile application(s) (in both iOS and Android versions), as well as any other web or mobile platforms owned, operated or managed by KHIND Malaysia (such mobile application(s) together with the websites may be collectively or individually referred to as the “Site”).

With this policy, we ensure that we gather, store and handle data fairly, transparently and with respect towards individual rights. KHIND Malaysia complies with the Personal Data Protection Act 2010, the applicable regulations, guidelines, orders, and any statutory amendments or re-enactments made thereunder from time to time (collectively referred to as the “PDPA”).

The PDPA requires us to inform you of your rights in respect of your personal data that is being processed or that is to be collected and further processed by us and the purposes for the data processing. The term “personal data” used herein shall include any information in our possession or control that relates directly or indirectly to an individual to the extent that the individual can be identified or are identifiable from that and other information in our possession, as well as sensitive personal data as defined under the PDPA.

KHIND Malaysia is committed to ensure that your privacy is protected. Should we ask you to provide certain information by which you can be identified when using this Site, you can be assured that it will only be used in accordance with this Privacy Policy. The PDPA also requires us to obtain your consent to the processing of your personal data. By providing your personal data to us and/or continuing access to our Site, you are deemed to have read and understood this Privacy Policy and you agree to us processing your personal data in accordance with the terms as set out in this Privacy Policy.

Who is covered under the Privacy Policy?

This Privacy Policy applies to our customers, job candidates, our employees, and other business partners such as our contractors, consultants, suppliers, and other entities or persons who provide any amount of information to us.

Policy Elements

What we collect

As part of our operations, we need to obtain, store and process information. Depending on the purpose of the collection, this information includes any offline or online data that makes a person identifiable such as names, addresses, mobile number, date of birth, gender, nationality, race, usernames and passwords, contact information including email address, digital footprints, photographs, particulars of identity card or passport, social security numbers, financial data, any data generated by a system or tool, participation in contests, redemptions, registration of account or warranty in our official sites, other information relevant to customer surveys and/or offers, and such other personal information, as may be required for specific reasons, which we will communicate to you at the point of personal data collection. We may also collect and process your sensitive personal data such as physical or mental health or medical conditions, criminal record or alleged commission of any offence, religious or other similar beliefs, and political opinions.

What we do with the information we gather

We will use the personal data as provided and furnished by you to us or collected by us from you or through such other sources as may be necessary for the fulfilment of the purposes at the time it was sought or collected, for the purpose including, but not limited to:

  • to communicate with you;
  • to process your request to purchase our products or services;
  • to deliver our products to your desired address and location;
  • to resolve complaints or any delivery issues;
  • to understand your product and services need better and to improve our products and services;
  • to send promotional emails about new products, special offers or other information which we think you may find interesting using the contact information which you have provided;
  • to administer and give effect to your commercial transactions with us.
  • to administer and process any payments related to products and services requested by you.
  • to process and analyse your personal data either individually or collectively with other individuals;
  • to conduct credit reference checks and establish your creditworthiness, where necessary, in providing you with the products and services;
  • for direct marketing purposes and internal record of marketing campaign;
  • for market research or surveys and other business analysis;
  • for detecting, investigating, and preventing fraudulent, prohibited, or illegal activities;
  • for internal administration purposes including internal record keeping;
  • for product quality monitoring;
  • to enable us to enter into any corporate and commercial transactions with any person or entity;
  • to share any of your personal data with our business partners to jointly develop any products and/or services;
  • to share any of your personal data with the auditor for our internal audit and reporting purposes;
  • to prevent and detect crimes;
  • to enforce or defend our rights and your rights and to meet any applicable legal or regulatory requirements including making disclosure to any governmental authorities or law enforcement authorities under the requirements of any applicable laws, regulations, directions, court orders, by-laws, guidelines, circulars or codes applicable to us;
  • to carry out verification, background checks, and assessment as part of any recruitment and selection process in connection with your application for employment with us;
  • for other purposes required to operate, maintain, and better manage our business and your relationship with us, which we notify you of at the time of obtaining your consent; and/or
  • for any other grounds or reasons which have not been specifically stated herein, which we will communicate to you at the point of collection of your personal data.

(collectively referred to herein as the “Purposes”).

Source of personal data

Your personal data may be collected from you during your course of dealings with us in any way or manner including pursuant to any transactions and/or communications made from or with us. Generally, the personal data that we collect comes directly from you. For instance, when you contact us or when you register yourself with us (whether physically or online). Apart from information provided by you, we may also collect your personal data through a variety of other sources, including without limitation, the following:

  • when you complete purchase orders, requests, or applications for our products (whether by phone, in person, mail, or electronically);
  • when you communicate with us directly via our employees to make any enquiry in relation to our products or our company (in person, by email, telephone, direct mail or any other means);
  • if you are an existing customer, when you fill in a customer feedback form;
  • if you are a candidate for employment, when you complete forms in relation to the recruitment and selection process for the purpose of assessment;
  • we may also collect information about you from your nominated referees, where you have authorised us to do so;
  • if you are an employee, when you sign an employment agreement with us and when you complete any other employment-related forms; and
  • from various reference checks, background checks or from the various governmental authorities.

Disclosure of personal data

We will not sell, rent, transfer, or disclose any of your personal data to any third party without your consent. However, we may disclose your personal data, for one or more of the above Purposes, to the following third parties:

  • our related corporations and affiliates;
  • the appointed courier to deliver your purchased products;
  • any party in relation to legal proceedings or prospective legal proceedings;
  • our professional advisors appointed in connection with our business on a strictly confidential basis;
  • any party nominated or appointed by us either solely or jointly with other service providers, for purpose of establishing and maintaining a common database where we have a legitimate common interest;
  • payment channels, including but not limited to, financial institutions for purpose of assessing, verifying, effectuating, and facilitating payment of any amount due to us in connection with your purchase of our products and/or services;
  • government agencies, law enforcement agencies, courts, tribunals, regulatory bodies, industry regulators, ministries, and/or statutory agencies or bodies, offices, or municipality in any jurisdiction, if required or authorised to do so, to satisfy any applicable laws, regulation, order or judgment of a court or tribunal or queries from the relevant authorities;
  • our business partners, third-party product and/or service providers, suppliers, vendors, contractors, data processors or agents, that provide related products and/or services in connection with our business, or discharge or perform one or more of the above Purposes and other purposes required to operate and maintain our business, including but not limited to, call centres, telecommunication companies, logistics companies, information technology companies, data centres, and insurance companies for the purpose of applying and obtaining insurance policy;
  • financial institutions, merchants, and credit card organisations in connection with your commercial transactions with us;
  • third-party credit reporting or employment agencies as part of the recruitment and selection process and/or otherwise in connection with your application for employment with us; and
  • in the event of a potential, proposed or actual sale/disposal of any of our business or interest, merger, acquisition, consolidation, re-organisation, funding exercise or asset sale relating to us, or in the event of winding-up (“Transaction”), your personal data may be required to be disclosed or transferred to a third party as a result of, or in connection with, the Transactions.

You hereby acknowledge that such disclosure and transfer may occur and permit us to disclose and transfer your personal data to such third party and its advisors/representatives and/or any other person reasonably requiring the same in order for us to operate and maintain our business or carry out the activities set out in the Purposes.

Retention of your personal data

Any of the personal data provided to us is retained for as long as the purposes for which the personal data was collected continues. Your personal data is then destroyed from our records and system in accordance with our retention policy in the event your personal data is no longer required for the said purposes unless its further retention is required to satisfy a longer retention period to meet our operational, legal, regulatory, tax or accounting requirements.

Security of your personal data

We are committed to ensure that your personal data is stored securely. To safeguard your personal data, all electronic storage and transmission of personal data is secured with appropriate security technologies. In order to prevent unauthorised access or disclosure, we have put in place suitable physical, electronic and managerial procedures to safeguard and secure the information we collect online. We will make reasonable updates to the security measures from time to time and ensure the authorised third parties only use your personal data for the Purposes set out in this Privacy Policy. We cannot, however, accept responsibility for any unauthorised access or interception or loss of personal data that is beyond our reasonable control.

Links to other websites

Our Site may contain links to other websites of interest. However, once you have used these links to leave our Site, you should note that we do not have any control over that other website. Therefore, we cannot be responsible for the protection and privacy of any information which you provide whilst visiting such sites and such sites are not governed by this Privacy Policy.

Use of cookies

We may, from time to time, use "cookies" or other features to allow us or other third parties to collect or share information in connection with your use of our Site.

“Cookies” are identifiers that are stored on your computer or mobile device that record data such as data relating to computer or device, how and when the Site is used or visited, and other activity within our Site. We may link cookie information to personal data. This information is used to keep track of your shopping cart, to deliver content specific to your interests, to enable our third party advertising partners to serve advertisements on sites across the Internet, and to conduct data analysis. Some cookies are essential for you to be able to experience the full functionality of our Site. They allow us to maintain user sessions and prevent any security threats. Some cookies store information such as the number of visitors to the website, the number of unique visitors, which pages of the website have been visited, and the source of the visit. These data help us understand and analyse how well the website performs. Some cookies are used by third parties to provide us with data on the effectiveness of its engagement and promotions. Cookies are a temporary in nature, used solely to improve the efficiency of the last transmission.

You may refuse the use of cookies by selecting the appropriate setting on your browser or device and prevent their installation on your computer. However, please note that if you do this, you may not be able to utilise and experience the full functionality of our Site.

Integrity of your personal data

You are responsible for ensuring that the personal data that you will be providing to us, or have provided us with, is accurate, complete, and not misleading, and that such personal data is kept up to date. We may request your assistance to procure the consent of third parties whose personal data is provided by you to us, and you hereby agree to use your best endeavours to do so.

The right of the data subjects

You can request to:

  • access to personal data processed by us and obtain information about whether or not, and if so to what extent, we process your personal data;
  • correct and/or update your personal data that is inaccurate, or outdated;
  • stop any new promotional products from being sent to you;
  • ascertain our policies and practices (from time to time) in relation to personal data and the types of personal data held by us;
  • withdraw the consent given vis-à-vis us concerning the processing of your data at any time by contacting us at https://www.khind.com.my/contact-us.html; and
  • require the processing of your personal data be restricted;

Please note that may charge a small fee (such amount as legally permitted by the PDPA) to cover the administration costs involved in processing your request to access and/or correct your personal data.

Further, please note that your withdrawal of consent could result in certain legal consequences arising from such withdrawal. In this regard, depending on the extent of your withdrawal of consent for us to process your personal data, it may mean that we will not be able to continue with your existing relationship with us and/or the agreement that you have with us may have to be terminated.

Consequences of not consenting to this Privacy Policy

The collection of your personal data by us may be mandatory or voluntary in nature depending on the Purposes for which your personal data is collected. Where it is obligatory for you to provide us with your personal data, and you fail or choose not to provide us with such data, or do not consent to the above or this Privacy Policy, we will not be able to provide products and/or services to you, employ you, enter into an agreement with you, or otherwise deal with you.

Transfer of your personal data outside Malaysia

We may transfer your personal data outside of Malaysia for any of the abovementioned Purposes. We shall endeavour to ensure that reasonable steps are taken to procure that all such third parties outside of Malaysia shall not use your personal data other than for the Purposes and to adequately protect the confidentiality and privacy of your personal data.

Personal Data from minors and other Individuals

To the extent that you have provided (or will provide) personal data about your family, spouse and/or other dependents, you confirm that you have explained to them that their personal data will be provided to, and processed by, us and you represent and warrant that you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Privacy Policy and, in respect of minors (i.e. individuals under 18 years of age) or individuals not legally competent to give consent, you confirm that you are the parent or legal guardian, or they have appointed you to act for them, to consent on their behalf to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Privacy Policy.

Controlling your personal information

We will not sell, distribute or lease your personal information to third parties unless we have your permission or are required by law to do so

If you have previously agreed to us using your personal information for direct marketing purposes, you may change your mind at any time by writing to or emailing us at khindonline@khind.com

If you believe that any information we are holding on you is incorrect or incomplete, please write to or email us as soon as possible, at the above address. We will promptly correct any information found to be incorrect.

Disclaimers

KHIND Malaysia reserves the right to change this Privacy Policy at any time. Please visit this Privacy Policy from time to time to view any updates to the Privacy Policy.

Contact Us

If you have any questions regarding this Privacy Policy and the use of our Site, or would like to make a complaint or data access or correction request in respect of your personal data, you may contact us at the contact details below:

Contact Person: Head of Marketing

Address: No. 2, Jln Astaka U8/82, Bukit Jelutong 40150 Shah Alam, Selangor, Malaysia

Contact No.: 1800-88-0032 / 03-7839 2090/ 2091/ 2092

Email address: khindonline@khind.com

Changes to Privacy Policy

We reserve the right to amend this Privacy Policy from time to time without prior notice. We advise you to check our latest Privacy Policy at our website www.khind.com.my.

Conflicts

This Privacy Policy is issued in both Malaysian and English languages. In the event of any inconsistency, the English language version of this Privacy Policy shall prevail.

Date of Issuance of this Privacy Policy: 29 June 2022

Date of last modification: 29 June 2022

Dasar Privasi KHIND Malaysia

Ringkasan Polisi dan Tujuan

Dasar Privasi ini (“Dasar Privasi”) dikeluarkan oleh Khind Marketing (M) Sdn. Bhd. (“KHIND Malaysia”, “kita”, “kami”) dan menyatakan bagaimana KHIND Malaysia menggunakan dan melindungi apa-apa maklumat yang anda berikan kepada kami apabila anda melawat, mengakses, dan/atau menggunakan laman web-laman web kami (dalam kedua-dua versi web dan mudah alih), aplikasi(-aplikasi) mudah alih (dalam kedua-dua versi iOS dan android) serta mana-mana laman web dan platform mudah alih yang dipunyai, dikendalikan atau diuruskan oleh KHIND Malaysia (aplikasi(-aplikasi) mudah alih dan laman web tersebut secara kolektif atau secara individu dirujuk sebagai, “Laman” tersebut).

Dengan dasar ini, kami memastikan bahawa kami mengumpulkan, menyimpan, dan mengendalikan data dengan adil, telus dan hormat kepada hak-hak individu. KHIND Malaysia mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan peraturan-peraturan, panduan-panduan, perintah-perintah dan sebarang pindaan berkanun atau enakmen semula yang digubal di bawahnya dari semasa ke semasa (secara kolektif dirujuk sebagai "PDPA").

PDPA menghendaki kami untuk memaklumkan anda akan hak-hak berkaitan data peribadi anda yang kami sedang proses atau yang akan dikumpulkan dan diproses selanjutnya oleh kami berserta tujuan-tujuan pemprosesan data tersebut. Istilah “data peribadi” yang digunakan di dalam dasar ini termasuklah apa-apa maklumat dalam pemilikan atau kawalan kami yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada individu setakat mana individu itu boleh dikenal pasti melalui maklumat tersebut dan maklumat lain dalam milikan kami, serta data peribadi sensitif seperti yang ditakrifkan di bawah PDPA.

KHIND Malaysia adalah komited dalam memastikan bahawa privasi anda dilindungi. Sekiranya kami meminta anda memberikan maklumat yang dengannya anda boleh dikenal pasti semasa menggunakan Laman ini, anda boleh jamin bahawa ianya hanyalah akan digunakan menurut Dasar Privasi ini. PDPA juga menghendaki kami memperoleh persetujuan anda untuk memproses data peribadi anda. Dengan memberikan data peribadi anda kepada kami dan/atau terus mengakses Laman kami, anda dianggap telah membaca dan memahami Dasar Polisi dan bersetuju untuk kami memproses data peribadi menurut terma-terma Dasar Privasi ini.

Siapa yang termasuk di dalam Dasar Privasi ini?

Dasar Privasi ini terpakai kepada pelanggan-pelanggan, calon-calon pekerja, dan rakan-rakan perniagaan kami seperti kontraktor-kontraktor, perunding-perunding, pembekal-pembekal dan mana-mana entiti atau individu yang memberikan apa-apa maklumat kepada kami.

Elemen-elemen Dasar

Apa yang kami kumpulkan

Sebagai sebahagian daripada operasi kami, kami perlu mendapatkan, menyimpan, dan memproses maklumat. Bergantung kepada tujuan pengumpulan, maklumat ini termasuklah mana-mana data atas talian atau luar talian yang menjadikan seseorang boleh dikenal pasti seperti nama-nama, alamat-alamat, nombor telefon bimbit, tarikh lahir, jantina, kerakyatan, bangsa, nama pengguna-nama pengguna dan kata laluan-kata laluan, maklumat perhubungan termasuklah alamat emel, jejak-jejak digital, gambar-gambar, butiran-butiran kad pengenalan atau pasport, nombor-nombor keselamatan sosial, data kewangan, apa-apa data yang dihasilkan oleh sistem, peralatan, penyertaan dalam pertandingan-pertandingan, penebusan-penebusan, pendaftaran akaun atau waranti di dalam laman-laman rasmi kami, apa-apa maklumat yang berkaitan dengan tinjauan pengguna dan/atau tawaran-tawaran, dan apa-apa maklumat peribadi yang mungkin diperlukan untuk tujuan-tujuan tertentu, yang akan kami beritahu anda semasa data peribadi anda dikumpulkan.

Kami juga mungkin akan mengumpul dan memproses data peribadi sensitif anda seperti kesihatan fizikal atau mental atau keadaan-keadaan perubatan, rekod jenayah atau dakwaan melakukan kesalahan, kepercayaan agama atau kepercayaan lain yang bersifat seumpamanya, dan pendapat-pendapat politik.

Apa yang kami lakukan dengan maklumat yang kami kumpul

Kami akan menggunakan data peribadi seperti yang disediakan dan diberikan oleh anda kepada kami atau dikumpulkan oleh kami daripada anda atau menerusi sumber-sumber lainnya sepertimana perlu untuk memenuhi tujuan-tujuan pemprosesan semasa data peribadi tersebut diminta atau dikumpulkan, untuk tujuan termasuk, tetapi tidak terbatas kepada:

  • untuk berhubungan dengan anda;
  • untuk memproses permintaan anda untuk membeli produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan kami;
  • untuk menghantar produk-produk kami ke alamat dan lokasi yang diminta;
  • untuk menyelesaikan aduan-aduan atau apa-apa isu penghantaran;
  • untuk memahami keperluan produk dan perkhidmatan anda dengan lebih baik dan untuk menambah baik produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami;
  • untuk menghantar emel-emel promosi tentang produk-produk baru, tawaran-tawaran istimewa atau apa-apa maklumat yang kami fikir anda akan minat menggunakan maklumat perhubungan yang telah anda sediakan;
  • untuk mentadbir dan menguatkuasakan transaksi perdagangan anda dengan kami;
  • untuk mentadbir dan memproses apa-apa bayaran yang berkaitan dengan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan yang diminta oleh kamu;
  • untuk memproses dan menganalisa data peribadi anda sama ada secara individu atau secara kolektif dengan individu-individu lain;
  • untuk menjalankan pemeriksaan rujukan kredit dan mewujudkan kelayakan kredit anda, di mana perlu, dalam menyediakan anda dengan produk, perkhidmatan dan/atau kemudahan;
  • untuk tujuan-tujuan pemasaran secara langsung dan rekod dalaman berkaitan kempen pemasaran;
  • untuk kajian pemasaran atau tinjauan-tinjauan dan analisa perniagaan lainnya;
  • untuk mengesan, menyiasat, dan menghalang aktiviti penipuan, yang dilarang atau yang menyalahi undang-undang;
  • untuk tujuan-tujuan pentadbiran dalaman termasuklah penyimpanan rekod dalaman;
  • untuk pemantauan kualiti produk;
  • untuk membenarkan kami memasuki mana-mana transaksi syarikat dan perdagangan dengan mana-mana individu atau entiti;
  • untuk berkongsi mana-mana data peribadi anda dengan rakan-rakan perniagaan kami untuk bersama-sama membangunkan produk dan / atau perkhidmatan;
  • untuk berkongsi mana-mana data peribadi anda dengan juruaudit untuk tujuan audit dalaman dan pelaporan kami;
  • untuk menghalang dan mengesan jenayah;
  • untuk menguatkuasakan atau mempertahankan hak-hak kami dan hak-hak anda dan untuk mematuhi, kewajipan kami di bawah undang-undang, perundangan dan peraturan yang berkenaan termasuklah membuat penzahiran kepada mana-mana pihak berkuasa kerajaan atau pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang di bawah kehendak mana-mana undang-undang, peraturan, perintah, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling atau kod yang terpakai kepada kami;
  • untuk menjalankan pengesahan dan semakan latar belakang sebagai sebahagian daripada proses pengambilan pekerjaan dan pemilihan yang berkaitan dengan permohonan pekerjaan anda dengan kami;
  • untuk tujuan lain yang diperlukan untuk mengendalikan, mengekalkan dan menguruskan perniagaan dan hubungan anda dengan kami dengan lebih baik, yang kami maklumkan kepada anda apabila kami mendapatkan persetujuan anda; dan/atau
  • untuk apa-apa sebab lainnya yang belum dinyatakan secara terperinci di sini, yang kami maklumkan kepada anda semasa kami mengumpulkan data peribadi anda.

(secara kolektifnya dirujuk di sini sebagai, “Tujuan-tujuan”)

Sumber data peribadi

Data peribadi anda akan kami kumpulkan daripada anda semasa anda berinteraksi dengan kami dengan apa cara atau kaedah sekalipun termasuklah berkaitan dengan apa-apa transaksi dan/atau komunikasi daripada atau dengan kami. Secara amnya, data peribadi yang kami kumpulkan datang secara langsung daripada anda. Sebagai contoh, apabila anda menghubungi kami atau apabila anda mendaftarkan diri anda dengan kami (sama ada secara fizikal atau atas talian). Selain daripada maklumat yang disediakan oleh anda, kami juga mungkin akan mengumpulkan data peribadi anda menerusi pelbagai sumber-sumber yang lain, termasuklah tetapi tidak terbatas kepada:

  • apabila anda menyelesaikan pesanan-pesanan pembelian, permintaan-permintaan atau permohonan-permohonan untuk produk-produk kami (sama ada menerusi telefon, secara bersemuka, surat-menyurat atau secara elektronik);
  • apabila anda berkomunikasi dengan kami secara langsung melalui rakan sekerja kami untuk membuat sebarang pertanyaan berkaitan dengan produk-produk kami (secara bersemuka, melalui e-mel, telefon, mel terus atau mana-mana cara lain);
  • sekiranya anda adalah pelanggan kami, apabila anda mengisi borang maklum balas pelanggan;
  • sekiranya anda adalah calon pekerja, apabila ada mengisi borang-borang perekrutan dan proses pemilihan bagi tujuan penilaian;
  • kami juga akan mengumpulkan maklumat tentang anda daripada pihak rujukan yang anda telah cadangkan, bila anda telah membenarkan kami membuatnya;
  • sekiranya anda adalah seorang pekerja, apabila anda menandatangani perjanjian pekerjaan dengan kami dan apabila anda memenuhi mana-mana borang pekerjaan; dan
  • daripada pelbagai pemeriksaan rujukan, pemeriksaan latar belakang atau daripada pihak berkuasa kerajaan.

Penzahiran data peribadi

Kami tidak akan menjual, menyewa, memindahkan atau menzahirkan mana-mana data peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran anda. Walau bagaimanapun, kami boleh menzahirkan data peribadi anda kepada pihak ketiga berikut, untuk satu atau lebih daripada satu Tujuan di atas:

  • syarikat berkaitan dan bersekutu kami;
  • kurier yang dilantik untuk menghantar produk-produk yang telah anda beli;
  • mana-mana pihak di dalam prosiding undang-undang atau bakal prosiding undang-undang;
  • para penasihat profesional kami yang dilantik berkaitan dengan perniagaan kami atas dasar sulit;
  • mana-mana pihak yang dicadangkan atau dilantik oleh kami sama ada berseorangan atau bersama-sama dengan penyedia-penyedia perkhidmatan lainnya, untuk tujuan mewujudkan dan mengekalkan pangkalan data bersama di mana kami mempunyai kepentingan bersama yang sah;
  • saluran pembayaran termasuk tetapi tidak terhad kepada institusi kewangan untuk tujuan menilai, mengesahkan, memberi kesan dan memudahkan pembayaran apa-apa amaun yang terhutang kepada kami berkaitan dengan pembelian produk dan/atau perkhidmatan kami;
  • agensi-agensi kerajaan, agensi penguatkuasaan undang-undang, mahkamah, tribunal, badan pengawal selia, pengawal selia industri, kementerian, dan/atau badan berkanun atau badan, pejabat atau perbandaran dalam mana-mana bidang kuasa, jika dikehendaki atau dibenarkan berbuat demikian, perintah atau penghakiman sesuatu mahkamah atau tribunal atau pertanyaan daripada pihak berkuasa yang berkenaan;
  • rakan-rakan perniagaan kami, penyedia produk dan/atau perkhidmatan pihak ketiga, pembekal-pembekal, penjual-penjual, kontraktor-kontraktor, pemproses data atau ejen-ejen, yang menyediakan produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan yang berkaitan dengan perniagaan kami, atau menunaikan atau melaksanakan salah satu atau lebih daripada satu Tujuan di atas dan tujuan lain yang diperlukan untuk mengendalikan dan mengekalkan perniagaan kami, termasuk tetapi tidak terhad kepada pusat panggilan, syarikat telekomunikasi, syarikat logistik, syarikat teknologi maklumat dan pusat data, dan syarikat insurans untuk tujuan memohon dan memperoleh polisi insurans, jika perlu;
  • institusi kewangan, peniaga dan organisasi kad kredit berkaitan dengan transaksi komersial anda dengan kami;
  • agensi pelaporan kredit atau agensi pekerjaan pihak ketiga sebagai sebahagian daripada proses pengambilan pekerjaan dan pemilihan dan/atau sebaliknya berkaitan dengan permohonan pekerjaan anda dengan kami; dan
  • sekiranya berlaku pelepasan, cadangan, pengambilalihan, penyatuan, penyusunan semula, pembiayaan atau penjualan aset yang berpotensi, dicadangkan atau sebenarnya, mana-mana perniagaan atau kepentingan kami, atau sekiranya berlaku penggulungan ("Transaksi"), data peribadi anda mungkin dikehendaki didedahkan atau dipindahkan kepada pihak ketiga akibat, atau berkaitan dengan, Transaksi.

Anda dengan ini mengakui bahawa pendedahan dan pemindahan sedemikian mungkin berlaku dan membenarkan kami mendedahkan dan memindahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga dan penasihat/wakilnya; dan/atau mana-mana pihak lain yang secara munasabahnya memerlukan yang sama agar kami dapat mengendalikan dan mengekalkan perniagaan kami atau menjalankan aktiviti-aktiviti yang dinyatakan dalam Tujuan.

Penyimpanan data peribadi anda

Apa-apa data peribadi yang anda berikan kepada kami akan disimpan selagi tujuan-tujuan data peribadi tersebut dikumpulkan masih lagi berterusan. Data peribadi anda setelah itu akan dimusnahkan daripada rekod dan sistem kami menurut dasar penyimpanan kami sekiranya data peribadi anda tidak lagi diperlukan untuk tujuan-tujuan tersebut kecuali penyimpanan selanjutnya adalah diperlukan untuk memenuhi tempoh penyimpanan yang lebih panjang bagi memenuhi keperluan operasi, undang-undang, pengawalseliaan, cukai atau perakaunan.

Keselamatan data peribadi anda

Kami komited untuk memastikan bahawa data peribadi anda disimpan dengan selamat. Demi memelihara data peribadi anda, kesemua penyimpanan elektronik dan penghantaran data peribadi adalah dijaga dengan teknologi-teknologi keselamatan yang berpatutan. Untuk menghalang akses atau penzahiran yang terlarang, kami telah menyediakan prosedur-prosedur fizikal, elektronik dan pengurusan untuk memelihara dan menjaga maklumat yang kami kumpulkan atas talian. Kami akan membuat pengemaskinian yang munasabah kepada langkah-langkah keselamatan dari masa ke semasa dan memastikan bahawa pihak-pihak ketiga yang dibenarkan sahaja boleh menggunakan data peribadi anda untuk Tujuan-tujuan yang disenaraikan di dalam Dasar Privasi ini. Kami tidak boleh bertanggungjawab akan apa-apa akses atau penyekatan terlarang atau kehilangan data peribadi yang berada di luar kawalan kami.

Pautan ke laman web lain

Laman kami mungkin mengandungi pautan ke laman web-laman web berkepentingan yang lain. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda menggunakan pautan ini untuk meninggalkan Laman kami, anda harus ambil perhatian bahawa kami tidak mempunyai sebarang kawalan ke atas laman web lain itu. Oleh itu, kami tidak boleh bertanggungjawab akan perlindungan dan privasi sebarang maklumat yang anda berikan semasa melawati laman-laman tersebut dan laman-laman tersebut tidak ditadbir oleh Dasar Privasi ini.

Penggunaan Kuki

Kami mungkin, dari masa ke semasa, menggunakan kuki atau unsur-unsur lainnya untuk membenarkan kami atau pihak-pihak ketiga lainnya untuk mengumpulkan atau berkongsi maklumat berkenaan dengan penggunaan anda akan Laman kami.

Kuki adalah pengenal pasti yang disimpan di dalam komputer anda atau telefon bimbit yang menyimpan data seperti data berkaitan dengan komputer atau peralatan, bagaimana dan bila Laman tersebut digunakan atau dilawat dan aktiviti-aktiviti lainnya berkaitan dengan Laman kami. Kami mungkin akan menghubungkan maklumat kuki kepada data peribadi. Maklumat ini digunakan untuk memantau troli beli-belah anda, untuk menyampaikan kandungan yang khusus kepada minat anda, untuk membolehkan rakan kongsi pengiklanan pihak ketiga kami menyiarkan iklan di laman-laman di seluruh Internet, dan untuk menjalankan penganalisaan data. Sesetengah kuki adalah penting supaya anda dapat mengalami kefungsian penuh Laman kami. Kuki tersebut membenarkan kami mengekalkan sesi pengguna dan menghalang sebarang ancaman-ancaman keselamatan. Sesetengah kuki pula menyimpan maklumat seperti bilangan pelawat ke laman web, bilangan pelawat unik, laman mana dalam laman web tersebut yang telah dilawati dan sumber lawatan. Data ini membantu kami memahami dan menganalisis prestasi laman web. Sesetengah kuki digunakan oleh pihak ketiga untuk memberikan kami data tentang keberkesanan penglibatan dan promosinya. Kuki bersifat sementara, digunakan semata-mata untuk meningkatkan kecekapan penghantaran terakhir.

Anda boleh menolak penggunaan kuki dengan memilih tetapan yang sesuai pada penyemak imbas atau peranti anda dan menghalang pemasangannya pada komputer anda. Walau bagaimanapun, sila maklum bahawa jika anda melakukan ini, anda mungkin tidak dapat menggunakan dan mengalami kefungsian penuh Laman kami.

Ketepatan Data Peribadi Anda

Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa data peribadi yang akan anda sediakan kepada kami, atau telah sediakan kepada kami, adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan, dan data peribadi tersebut adalah yang terbaru. Kami mungkin akan meminta pertolongan anda untuk mendapatkan persetujuan daripada pihak-pihak ketiga yang mana data peribadi adalah diberikan oleh anda kepada kami dan anda dengan ini bersetuju untuk menggunakan usaha terbaik dalam melaksanakan yang sama.

Hak Subjek Data

Anda boleh meminta untuk:

  • mengakses data peribadi yang diproses oleh kami dan mendapatkan maklumat tentang sama ada, dan sekiranya benar setakat mana, kami proses data peribadi anda;
  • membetulkan dan/atau mengemaskini data peribadi anda yang tidak benar atau lapuk;
  • menamatkan penghantaran apa-apa produk-produk promosi kepada anda;
  • mengesahkan polisi-polisi dan kebiasaan-kebiasaan kami (dari masa ke semasa) berhubungan dengan data peribadi dan jenis-jenis data peribadi yang disimpan oleh kami;
  • menarik balik persetujuan yang diberikan berkenaan dengan pemprosesan data anda pada bila-bila masa dengan menghubungi kami di https://www.khind.com.my/contact-us.html; dan
  • memerlukan pemprosesan data peribadi anda dihadkan.

Sila maklum bahawa kami mungkin akan mengenakan sedikit bayaran (dengan jumlah yang dibenarkan oleh undang-undang menurut PDPA) untuk melunaskan kos pentadbiran yang digunakan dalam memproses permintaan anda untuk mengakses dan/atau memperbetulkan data peribadi anda.

Selanjutnya, sila maklum bahawa penarikbalikan persetujuan anda mungkin akan memberi kesan dari segi undang-undang. Sehubungan dengan ini, bergantung kepada sejauh mana penarikbalikan persetujuan anda untuk kami memproses data peribadi anda, ini mungkin bermakna yang kami mungkin tidak boleh meneruskan hubungan semasa anda dengan kami dan/atau perjanjian yang anda ada dengan kami mungkin akan ditamatkan.

Akibat tidak memberi persetujuan kepada Dasar Privasi ini

Pengumpulan data peribadi anda oleh kami mungkin bersifat mandatori atau sukarela bergantung kepada Tujuan-tujuan data peribadi anda dikumpulkan. Apabila ianya wajib bagi anda untuk memberikan data peribadi anda kepada kami, dan anda gagal atau memilih untuk tidak memberikan data tersebut kepada kami, atau tidak bersetuju dengan Dasar Privasi ini di atas, kami tidak akan dapat menyediakan produk dan/atau perkhidmatan kepada anda, mengambil anda sebagai pekerja, atau memasuki perjanjian dengan anda, atau berurusan dengan anda.

Pemindahan data peribadi anda keluar Malaysia

Kami mungkin akan memindahkan data peribadi anda keluar Malaysia untuk mana-mana Tujuan-tujuan yang disebutkan di atas. Kami akan berusaha untuk memastikan bahawa langkah-langkah sewajarnya adalah diambil untuk memastikan bahawa pihak-pihak ketiga di luar Malaysia tidak akan menggunakan data peribadi anda selain daripada untuk Tujuan-tujuan yang disebutkan dan untuk memelihara kesulitan dan privasi data peribadi anda.

Data peribadi daripada orang belum dewasa dan individu lain

Setakat yang telah anda berikan (atau akan berikan) data peribadi tentang keluarga, pasangan dan/atau tanggungan anda yang lain, anda mengesahkan bahawa anda telah menjelaskan kepada mereka bahawa data peribadi mereka akan diberikan kepada, dan diproses oleh, kami, dan anda mewakili dan menjamin bahawa anda telah memperoleh persetujuan mereka untuk pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka menurut Dasar Privasi ini dan, berkenaan dengan kanak-kanak bawah umur (iaitu individu di bawah umur 18 tahun) atau individu yang tidak bertauliah secara sah untuk memberikan persetujuan, anda mengesahkan bahawa anda adalah ibubapa atau penjaga yang sah, atau mereka telah melantik anda untuk bertindak bagi mereka, untuk memberi persetujuan bagi pihak mereka untuk pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka mengikut Dasar Privasi ini.

Pengawalan maklumat peribadi anda

Kami tidak akan menjual, menyebarkan, atau menyewakan maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga melainkan kami mempunyai keizinan anda atau dikehendaki oleh undang-undang untuk berbuat demikian.

 

Sekiranya anda telah memberi persetujuan anda kepada kami untuk menggunakan maklumat peribadi anda untuk tujuan pemasaran secara langsung, anda boleh menukar fikiran anda pada bila-bila masa dengan menulis kepada kami atau menghantarkan emel kepada kami di khindonline@khind.com.

 

Sekiranya anda percaya bahawa mana-mana maklumat yang kami pegang tentang anda adalah tidak tepat atau tidak lengkap, sila tulis kepada kami atau emel kami secepat yang mungkin di alamat di atas. Kami akan memperbetulkan maklumat-maklumat yang kami dapati tidak tepat secepat yang mungkin.

Penafian

KHIND Malaysia mempunyai hak untuk menukar Dasar Privasi ini pada bila-bila masa. Sila lawati Dasar Privasi ini dari semasa ke semasa untuk melihat apa-apa pengemaskinian yang mungkin dibuat kepada Dasar Privasi ini.

Hubungi Kami

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan berkenaan dengan Dasar Privasi ini dan berkenaan dengan penggunaan Laman kami atau ingin membuat sebarang aduan atau pengaksesan data atau pembetulan berkenaan dengan data peribadi anda, anda boleh menghubungi kami menerusi butiran perhubungan di bawah.

Pegawai yang dihubungi: Ketua Pemasaran

Alamat: No. 2, Jln Astaka U8/82, Bukit Jelutong 40150 Shah Alam, Selangor, Malaysia.

Nombor Telefon: 1800-88-0032 / 03-7839 2090/ 2091/ 2092

Alamat emel: khindonline@khind.com

Penukaran akan Dasar Privasi ini

Kami mempunyai hak untuk meminda Dasar Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa memberikan notis awal. Kami menasihati anda untuk memeriksa Dasar Privasi terbaru kami di laman web kami www.khind.com.my.

Konflik

Dasar Privasi ini adalah dikeluarkan di dalam kedua-dua Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Sekiranya terdapat ketidakselarasan akan kedua-dua versi ini, versi Bahasa Inggeris Dasar Privasi ini akan diguna pakai.

Tarikh pengeluaran Dasar Privasi ini: 29 Jun 2022

Tarikh akhir dikemaskini: 29 Jun 2022